Kun et osaa valita mitä tekisit, älä valitse. Tee kaikkea sitä.

Monialayrittäjä

Minussa on aina ollut pientä perfektionistin vikaa. Harrastin nuorena ratsastusta. Tottakai kilpaillen ja valmentautuen aktiivisesti. Halusin olla oikeasti hyvä ja pärjätä siinä. Kun ryhdyn tekemään jotain, haluan tehdä sen täydellä teholla niin, ettei jälkikäteen kaduta se etten antanut itsestäni kaikkea.

Lukiosta valmistuttuani 2014 jäin välivuodelle, minkä aikana olisi aikaa päättää suuntaa tulevaisuuteen. Tuon vuoden ajan tein luokan- ja erityisluokanopettajan sijaisuuksia Eurajoella. Mielessä kävi kaksi vaihtoehtoa: opiskella opettajaksi tai kampaajaksi.

Pohdinnan jälkeen hain opiskelemaan parturi-kampaajaksi. Olinhan kuitenkin aina rakastanut letittää kavereiden hiuksia. Jo yläasteella ajattelin pa-ka opintoja, mutta hajusteallergiani vuoksi valitsin toisin. Lukion jälkeen kuitenkin päätin ottaa riskin ja lähteä alalle. Kannatti, sillä allergia ei ole estänyt työntekoa. 

Vuonna 2016 perustin NR Hius & Kauneus yrityksen ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen, koska töille alkoi jo olla kysyntää. Vuonna 2017 valmistuin Porin Winnovasta parturi-kampaajaksi. Opintojen aikana kävin lisäopintona myös ripsienpidennyskoulutuksen.

Valmistumisen jälkeen jatkoin suoraan opiskelemaan ammattikorkeakouluun henkilöstö- ja talousjohtamista tradenomin nimikkeellä. Tämä koulu on vielä kesken, valmistumistavoite on keväällä 2023. Talousopintojen myötä yritykselläni toimii myös alatoiminimi NR Tilipalvelu.

Vuonna 2020 valokuvaus tuli mukaan yritykseeni nimellä NR Visuals. Olen nuoresta asti harrastanut enemmän ja vähemmän kuvaamista. Hiljalleen harrastuksesta tuli ammatti, kun kysyntä kasvoi. Olen näiden vuosien aikana saanut olla monenlaisessa tapahtumassa ja juhlassa mukana ikuistamassa hetkiä. En halunnut jättää kampaajan työtä, vaan halusin päästä harjottamaan näitä molempia ammatteja.

Vuonna 2021 yritystoimintani jäi sivutoimiseksi, kun otin vastaan toimitusjohtajan paikan vieraasta yrityksestä. Reilun puolen vuoden jälkeen jätin irtisanoutumisilmoituksen yhtiöön, jolloin päätin, että keskitän kaiken energiani omaan yritystoimintaani. Tässä kohtaa valokuvauksille alkoi sadella vielä selkeästi enemmän kyselyitä.

Tällä hetkellä yhdistän kampaajan ja valokuvaajan palveluita kokonaisuudeksi siten, että esimerkiksi hääpäivään pystyn tarjoamaan niin kampaajan palvelut kuin valokuvaajan palvelut samassa paketissa. Asiakaspalaute on ollut ihana ottaa vastaan: Miten helppoa on, kun hääpäivälle saa aamun hääkampauksesta illan viimeiseen hitaaseen asti palvelut samalta yritykseltä. Juuri tämä on se idea, mitä olen halunnut lähteä tavoittelemaan yritykselleni. Tulevaisuuteen on suunnitteilla laajentaa vielä lisää palvelutarjontaa.

Olen erittäin onnekkaassa tilanteessa, kun saan tehdä kahdella eri alalla töitä, joista kummastakin tykkään todella paljon. Molemmat alat on inspiroivia ja niissä pääsee kehittymään ja kehittämään sekä itseään että yritystä koko ajan. Vuodesta 2023 alkaen yritystoiminta kulkee kokonaisuudessaan lyhyellä ja ytimekkäällä nimellä Niina Rautiainen. Se pitää sisällään NR Hius & Kauneus, NR Visuals ja NR Tilipalvelun palvelut.

Oman yritystoiminnan lisäksi olen toiminut Karvian Yrittäjien puheenjohtajana vuodesta 2021 ->. Nautin siitä, että mikään päivä ei ole samanlainen. Yrittäjien puheenjohtajana pääsen toimimaan vaikuttajana usealla tasolla. Yhtenä päivänä valvotaan yritysten etuja, seuraavana verkostoidutaan valtakunnantasolla Vaikuttajafoorumilla ja kolmantena suunnitellaan yhdistyksen järjestämää Karvia-Päivät festaritapahtumaa tulevalle kesälle. Nautin siitä, että elämä ei pyöri samaa oravanpyörää viikosta toiseen, vaan joka viikko tuo mukanaan uutta!

- Niina Rautiainen -

niina@niinarautiainen.fi